רגע לפני רמדאן – כמה טיפים למנהלות ומנהלים בארגון עם עובדים ערבים:
רמדאן מצויין רק ע"י המוסלמים. לא כולם צמים. גם כי כמו בדתות אחרות לא כולם מקיימים את כל המצוות ולא כולם צמים. אל תניחו מראש.
איך מברכים? אתם בוודאי רוצים להגיד כבר ביום הראשון חג שמח לעובדים המוסלמים, אבל שימו לב שלא נהוג להגיד 'חג שמח' כי זה לא חג. מומלץ להגיד 'רמדאן כרים' שפירושו רמדאן נדיב.
שעות: הצום מתחיל לפנות בוקר ונמשך עד הערב. זה אומר שהחל משעות הצהריים, יש סיכוי שהעובדים המוסלמים כבר יהיו רעבים ועייפים. עדיף להימנע מראיונות או ישיבות חשובות בשעות האלה (אף אחד מאיתנו לא שמח לעשות ראיון או להשתתף בישיבה חשובה כשאנחנו עייפים ורעבים)
הבקרים: יכול להיות שהעובדים קמו מוקדם מאוד בבוקר כדי לאכול. אני ממליצה להיות גמישים בשעות העבודה. כדי למנוע תסכולים -גם מצד העובדים הצמים, גם מצד המנהלים וגם מצד שאר העובדים, כדאי לדבר עם העובדים לפני הרמאדן ולברר מה בדיוק הם צריכים – מה יאפשר להם לעבוד באפקטיביות גם בתקופה הזו ולנסח כללים מוסכמים.
אירועי חברה: אם אתם מתכננים אירועי חברה ויש לכם עובדים מוסלמים, אולי עדיף לדחות לתאריך נוח יותר לכולם. אם בכל זאת עושים אירוע בתקופה הזו, מומלץ להתייעץ עם העובדים עצמם לגבי השעות. רעיון מעניין יכול להיות לעשות יחד את ארוחת האיפטאר – ארוחת ערב בסוף הצום. זה בהחלט מקובל לעשות את הארוחה הזאת גם לא במסגרת משפחתית. בשנה שעברה העלתי פוסט עם סיפור מעניין על הנושא >> https://lkdin.io/45Xx
אכילה באזורים משותפים: האם 'מותר' לאכול ליד העובדים הצמים? האם זה יפגע בהם אם נגיש כיבוד בישיבות?
יש כאלה שזה פחות מפריע להם ויש כאלה שזה יותר מפריע להם.
הכי חשוב זה לא להניח הנחות. אם לכם לא מפריע שאוכלים לידכם ביום כיפור, זה לא אומר כלום לגבי הרגישות של הנושא ברמדאן. דברו עם העובדים המוסלמים ותבינו את המצב לפני שתקבלו החלטות.
באופן כללי: זו התקופה שלנו להראות לעובדים המוסלמים שאנחנו שומעים אותם ורואים אותם. דברו איתם, תשאלו שאלות, תתעניינו ותראו נכונות לבוא לקראתם בכל מה שצריך.
מידע מעניין נוסף בקובץ הזה של המרכז הבין-תרבותי לירושלים (הלינק מעביר להורדת קובץ PDF) >> https://lnkd.in/dc87uZKr
עוד מידע יש באתר של 'סיכוי-אופוק'. הטקסט נכתב ב-2020 אז יש כמה נקודות שפחות רלוונטיות להיום (סביב הקורונה בעיקר), אבל עדיין קריאה מעניינת >> https://bityl.co/Hf0G
Moments before Ramadan – Some tips for managers and administrators in an organization with Arab employees:
🌈 Ramadan is observed only by Muslims. Not everyone fasts. Just like in other religions, not everyone observes all the commandments and not everyone fasts. Don't assume beforehand.
🌈 How to greet? You definitely want to say "Happy holiday" to Muslim employees on the first day of Ramadan, but be aware that it is not customary to say "Happy holiday" because it is not a holiday. It is recommended to say "Ramadan Kareem", which means generous Ramadan.
🌈 Hours: Fasting begins in the early morning and continues until evening. This means that starting from the afternoon, there is a chance that Muslim employees may already be hungry and tired. It is preferable to avoid interviews or important meetings during these hours (none of us is happy to do an interview or participate in an important meeting when we are tired and hungry).
🌈 Mornings: It's possible that employees wake up very early in the morning to eat. I recommend being flexible with work hours. To prevent frustration – from the fasting employees, managers, and other employees – it's advisable to talk to the fasting employees before Ramadan and clarify exactly what they need. What will allow them to work effectively during this period and formulate agreed-upon rules.
🌈 Company events: If you're planning company events and you have Muslim employees, it may be better to postpone it to a more convenient date for everyone. If you still have an event during this period, it's recommended to consult with the employees themselves about the hours. An interesting idea could be to have an Iftar meal – an evening meal at the end of the fast – together. It's definitely acceptable to have this meal even outside of a family setting.
🌈 Eating in shared areas: Is it "allowed" to eat next to fasting employees? Will it harm them if refreshments are available during meetings? Some may be less bothered by it, while others may find it more disturbing. The most important thing is not to make assumptions. If you don't mind eating next to someone on Yom Kippur, it doesn't say anything about the sensitivity of the issue during Ramadan. Talk to your Muslim employees and understand the situation before making decisions.
🌈 In general – This is our time to show Muslim employees that we hear and see them. Talk to them, ask questions, show interest, and be willing to meet their needs.