שונה, לא פחות – יום שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות 2021

גיא (נניח שככה קוראים לו) הוא איש IT מנוסה שמעדיף למנוע תקלות במקום לתקן אותן אח"כ, טל (שם בדוי) סיים תואר שני במתמטיקה בהצטיינות והוא מפתח אלגוריתמים בחברה בתחום המכוניות האוטונומיות ואביב (שם בדוי, הבנתם את העיקרון) מתמודד עם לקות ראיה לא פשוטה, סיים B.Sc. במחשבים ומתמטיקה, זכה פעמיים במקום ראשון בהאקתונים, התלהב והוביל האקתון באוניברסיטה שלו, התחיל לעבוד השנה באמדוקס. אלו חלק קטן מהסיפורים שזכיתי להכיר מקרוב השנה.

גיא איש IT מלא תשוקה למקצוע, שמחפש עכשיו משרה חלקית בשרון. הוא התחיל בצבא, אח"כ עבד בתחום כשכיר וכעצמאי והיה מוערך מאד. "כח העל שלו" הוא היכולת למנוע תקלות – לחשוב מראש על הרבה מאד סיטואציות אפשריות ולהתכונן אליהן נכון. זה הוכח כל השנים כהרבה יותר אפקטיבי. במהלך השנים הוא אובחן על הרצף האוטיסטי (כן, בניגוד להכללה הידועה, הוא מתקשר מקצועית באופן מאד אפקטיבי) והתגלו גם אתגרים רפואיים נוספים שזרקו אותו ממעגל העבודה. מצבו הרפואי התייצב ועכשיו הזמן שלו לחזור ולתרום מיכולותיו הייחודיות, בהדרגה.

טל הוא אדם על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. הוא תמיד אהב מתמטיקה. סיים תואר ראשון במתמטיקה עוד בתיכון, ותואר שני במתמטיקה בהצטיינות יתרה. הוא עבד בכמה מקומות כאיש Data  ואלגוריתמים, בלי לחשוף את המגבלה, וזה לא כל כך הצליח. החלום שלו היה להצטרף לעולם המכוניות האוטונומיות והוא הצליח להתקבל לחברה מובילה בתחום. הפעם הוא הניח את המגבלה על השולחן ואפשר למנהל ולצוות להבים את השונות וללמוד מה מסייע לו להצליח. זה לא טריוויאלי, יש עדיין אתגרי תקשורת והתנהלות אבל הוא תורם רבות לאלגוריתמים המסובכים של עולם המחר.

אביב היה חלק מבוטקאמפ פורץ דרך ומאד מרגש לבוגרי תוכנה עם מוגבלויות באמדוקס. אביב ועוד 12 בוגרים במקצועות רלוונטיים לפיתוח תוכנה, ממגוון מוסדות, מתמודדים עם מוגבלויות שונות – שיתוק מוחין ומחלות כרוניות, מגבלות ראיה ושמיעה, מתמודדי נפש ואנשים עם הרצף האוטיסטי,  נבחרו להשתתף בבוטקאמפ שנמשך 10 שבועות. הם קיבלו חיזוק בידע מקצועי שלא לומדים בשום מקום וחשוב בתעשייה, התבוננות על עצמם כעובדים עם מוגבלויות והכנה לתהליכי המיון באמדוקס ובתעשייה. עובדים רבים דאמדוקס הכירו אותם במהלך התקופה ויכלו להתרשם מהיכולות שלהם. חלק מהמשתתפים נקלטו באמדוקס. הם כבר עובדים כמה חודשים והשילוב מאד מוצלח. אחרים נקלטו בחברות נוספות.

וגם גלית שסיימה עכשיו תואר שני בכלכלה ומחפשת משרה כאנאליסטית היא בחורה סופר מוכשרת שמתמודדת עם פוסט טראומה.

כן, כשרון מגיע בכל מיני אריזות, אריזות שהתרגלנו אליהן, וגם אחרות. שונה זה לא פחות.

היום, ב- 3 בדצמבר, מציינים את היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. מוויקפדיה – היום מוקדש לקידום ההבנה כלפי אנשים עם מוגבלות ולעידוד התמיכה בכבודם, בזכויותיהם ובשלומם. היום נועד גם להגביר את המודעות לתועלת שבהכללת אנשים עם מוגבלות בכל היבטי החיים. היום נועד לאחד אנשים מרחבי העולם, שחוגגים ומכירים בתרומותיהם, כישוריהם והישגיהם של אנשים עם מוגבלות.

כל כך הרבה מילים נכתבו ונאמרו על חשיבות הגיוון לשורה התחתונה העיסקית של ארגונים. ב- 10 השנים האחרונות המודעות הלכה וגדלה ותקרת הזכוכית נסדקה יותר ויותר פעמים. עובדי הייטק עם מוגבלויות, מצליחים בכל התפקידים.

בעידן הנוכחי, היתרונות של גיוון והכללה רק עולים. יש לכך הרבה סיבות עיסקיות מצויינות. הקורונה ששיבשה את עולם העבודה ואת ההגדרות של מיהו העובד האידיאלי, עולם העבודה החדש כבר כאן והוא שונה ומחייב אותנו להשתנות, המחסור הגדול בכח אדם שמחייב חשיבה אחרת – במיתוג מעסיק, בשימור עובדים ובגיוס עובדים חדשים, #MeToo ו- #BlackLifeMatters שחידדו את המודעות שהעולם צריך להיות גם הוגן יותר, לכולם.

רוצים דוגמא? במושב על מיתוג מעסיק באחד מהכנסים המובילים של משאבי אנוש השנה הסרט הפותח היה על תוכנית להכנה להייטק של נוער על הרצף האוטיסטי. כן, לא בריכת כדורים ובאולינג במשרד.

ויותר מכך, חברות שאני מלווה מבינות שזה הזמן לעבור מגיוון להכללה כי זה המנוע העיסקי האמיתי. גיוון מתייחס לקיומם של עובדים מאוכלוסיות שונות, הכללה מתייחסת לכך שנכיר שעובדים שונים, הם לא פחות. כל אחד ואחת יוכלו להיות מי שהם באמת בעבודה – יקבלו את התנאים שיאפשרו להם להצליח כמו האחרים ויתרמו מהייחוד שלהם. הכללה היא המפתח להצלחה עיסקית אמיתית.

יותר ויותר חברות פונות אלי כדי להכניס שילוב של עובדים עם מוגבלויות לתוכניות העבודה הקרובות. מחפשות עובדים תורמים, יציבים – אחרים, שונים, לא פחות. חברות בכל הגדלים מבינות שלגייס עובדים עם מוגבלויות זה השינוי הכי "משמעותי" שהן יכולות לעשות כדי לקדם גיוון והכללה בכלל. זה מזיז לנו את הגבינה הכי רחוק.

בחג החנוכה הזה, בואו נראה איך אפשר להגדיל את האור סביבנו.

רוצים להתחיל ולא יודעים איך?  יש כבר הרבה ניסיון שנצבר בארץ ובעולם שאפשר להתאים אותו לתרבות ולצרכים שלכם.

יש לכם עובדים עם מוגבלויות ואתם רוצים שזה יעבוד טוב יותר?  עזרתי בהרבה מקרים להצליח יותר.

יודעת שתרוויחו בענק ותהנו מהדרך.

 

International Day DisAbilities December 3
דילוג לתוכן