אם אתן ואתם פועלים במסגרת ארגון מוביל בישראל, אתם בוודאי מכירים את דירוג מעלה.
דירוג מעלה, שהושק ב- 2006, מקנה לחברות הגדולות במשק כלים לניהול והטמעה של תחומי האחריות התאגידית – ESG – ומסייע לעסקים לנהל את הפעילות בתחום הזה בצורה טובה יותר. קיימים דירוגים מקבילים בעולם.
ארגונים בישראל מבינים היטב את הערך של ההשתתפות בדירוג הזה וכבר זכינו לראות לאורך השנים לא מעט פוסטים ובלוגים של חברות שמתגאות בהישג של כניסה לרשימה. מעבר ליוקרה, הדירוג נותן לכל ארגון דו"ח מפורט שמסביר את המיקום שלו ביחס למשק וכך מאפשר לו לקבל בנצ'מרקים ולהבין טוב יותר איפה אפשר להמשיך ולהשתפר.
לאחרונה פורסם השאלון שמילאו עסקים שרצו להצטרף לדירוג בשנת 2022 בתחום הגיוון וההכללה. דירוג מעלה התייחס להבטים האלה כבר קודם אבל זהו דרוג חדש שנערך בשיתוף פעולה בין נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והתעשייה וארגון מעלה. הדירוג הינו וולונטרי ונכללות בו השנה 31 חברות המעסיקות מעל 170 אלף עובדים במשק הישראלי.
הדבר הבולט ביותר בשאלון הוא שהוא לא בנוי על יעדים כמותיים כמו למשל מספר עובדים או תקציבים שהוקצו לנושא. הדגש העיקרי הוא על קיומם של נהלים ויעדים פנימיים, ומרמז שהגישה היא שמה שחשוב באמת הוא העשייה וההתקדמות ביחס לעצמנו.
הנה למשל כמה שאלות מהשאלון (חלק מהשאלות קיצרתי ושיניתי מעט את הנוסח לשם הנוחות):
האם הייתה עליה של 10% ומעלה בהיקף הקליטה של עובדים מאוכלוסיות גיוון ביחס לשנה שעברה?
האם נקבעו יעדים להגברת הגיוון בכח העבודה?
האם עמידה ביעדי גיוון נכללת בתכנית התגמול לנושאי משרה בכירה?
איך החברה מבטיחה כי תחום הגיוון וההכללה ישולב בהחלטות האסטרטגיות?
האם קיימות תכניות לשימור, קידום ופיתוח נשים במטרה להגביר את אחוז הנשים בהנהלה הבכירה?
האם חברות ההשמה שעובדות עם הארגון נמדדות בין השאר על פי המומחיות בהגעה לאוכלוסיות גיוון?
אילו תהליכים מנהלת החברה לטיפול בעובדים לקראת ואחרי פרישה?
באילו פעילויות נוקטת החברה כדי לקדם סביבת עבודה רב תרבותית ורב גילאית?
האם החברה עורכת סקרים בקרב העובדים שבוחנים את סביבת העבודה?
המסקנה המעניינת ביותר שאני לוקחת מהשאלות ומהגישה היא שהכל נמצא בידיים שלנו. זה לא בהכרח אומר שכל ארגון צריך או יכול למצוא את עצמו כבר מחר בבוקר כחלק מהדירוג, אבל זה בהחלט מראה את החשיבות בבניית אסטרטגיה בצורה מושכלת ונכונה עם יעדים מוגדרים.
גיוון והכללה זה מסע חשוב אבל ממש לא טריוויאלי. יש הרבה אוכלוסיות גיוון ואנחנו נחשפים להרבה עמותות מתמחות, פרוייקטים של חברות ומהלכים בשיתוף המדינה, העובדים שלנו פועלים ביוזמתם לקדם נושאים רלונטיים ועוד ועוד. קל מאד להתבלבל ולפעול בצורה לא שיטתית.
יחד עם זאת הערך האמיתי לארגון מגיע מעבודה שיטתית, מהתמדה, מאימוץ הראייה המרכזית של הכללה – "שונה, לא פחות". כשנראה כל עובד ועובדת שלנו כיחודיים ויחד עם זאת מקצועיים, ניתן להם את הכלים הנכונים להם כדי להשתלב ולהצליח, ונאפשר להם להביא את כל כולם לעבודה נרוויח בענק – נרוויח את מגוון הדיעות, את היצירתיות, את החיבור של העובדים לארגון ולמטרותיו. כשנראה אותם באמת, הם יראו אותנו טוב יותר.
ההמלצה שלי – שימו את משקפי הגיוון וצאו לדרך. תבינו מה מעניין אתכם עכשיו (המיקוד ישתנה במהלך המסע) ותפעלו לקדם את זה. במקביל תדאגו שהמודעות לגיוון והכללה מלווה אתכם בכל השגרות הארגוניות.
רוצים להתחיל ולא יודעים איך? בואו נדבר על זה 🙂 צרו קשר ואשמח לסייע.
דירוג הגיוון והכללה לשנת 2022
שאלון גיוון מורחב- דירוג גיוון והכללה לשנת 2022
למידע נוסף על "מעלה"